Taanderij Museum Spakenburg

Netten drogen na het tanen

Vroeger moesten de netten, touwen en zeilen van de vissers regelmatig worden getaand om ze tegen verrotting te beschermen. Dat gebeurde in zogenaamde taanderijen waarbij de netten en touwen in een taanketel werden gekookt. de zeilen werden met het taan ingesmeerd. Taan wordt gemaakt door cachou, een extract uit de Acaciaboom, oplossen in heet water.
Vroeger waren er verschillende taanderijen. Soms gewoon in de buitenlucht, maar er waren ook zogenaamde taanschuren. Aan de Oude Schans 7 is een taanschuur bewaard gebleven.
Op het buitenterrein van Museum Spakenburg is een openluchttaanketel gereconstrueerd die tijdens evenementen in werking is.

Arie ter Beek • 11 juli 2022

Overige artikelen

door Arie ter Beek 8 april 2025
Ooit stond dit bord nabij de Huijgenlaan
door Arie ter Beek 19 maart 2025
De situatie vanaf de andere kant
door Arie ter Beek 5 maart 2025
Ligging van de sluis en de sluissloot
door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
Meer berichten