Enige tijd geleden werd voor nog aan te leggen wegen in de wijk Rengerswetering een aantal nieuwe straatnamen vastgesteld. Daarbij werd opnieuw een keuze gemaakt uit het historische namengoed zoals dat vroeger in (de omgeving van) deze wijk werd gebruikt. Namen die soms al eeuwen geleden zijn ontstaan en in de loop van de tijd in het vergeetboek zijn geraakt. Met name door ruilverkavelingen en tijdsverloop. Dat is jammer want die namen zeggen vaak iets over het gebruik van de grond, de eigenaar, de gesteldheid enzovoorts.
In het verleden zijn enkele straten in het uitbreidingsplan Broerswetering genoemd naar veldnamen. De Vrachter, Goudoever, Oude Gest, Van Westrhenen, Schipperskamp en Heemstedesingel zijn daar voorbeelden van. Maar ook Kostverloren, Kolkkamp en Weikamp zijn van oorsprong veldnamen.
De straatnamen in Rengerswetering zijn steeds afgeleid van oude namen. Wel met een toevoeging als kamp of land om daarmee een soort van eenheid te creëren. Dat betekent dat de oude namen iets zijn aangepast. Soms is het ook moeilijk een veldnaam goed te gebruiken. Het land met het Blaauwe Hek bijvoorbeeld. De naam is te lang en de schrijfwijze is niet van deze tijd. Een vereiste is immers dat straatnamen kort zijn en vooral duidelijk uit te spreken en te schrijven. Namen in dialect zijn om die reden minder gewenst.
In de afgelopen jaren zijn al verschillende namen gegeven. Bunschoter Veenkamp bijvoorbeeld. De polders aan de oostkant werden sinds mensenheugenis Bunschoten te Veen genoemd. Dat geldt ook voor het Oosterpolderpad. Naast Bunschoter te Veen werd het later de Oosterpolder. Smitkamp is afgeleid van Mijnheer Smit. Waarschijnlijk naar een eigenaar net zoals Hartmanskamp en Huurdemanskamp. Een mooi voorbeeld van het gebruik van de grond is Tabakskamp. Vroeger werd in Nederland veel tabak geteeld. Ook op het nabij gelegen Hoogland en gelet op deze veldnaam, ook in deze omgeving. Morgenkamp verwijst naar de grootte. Een morgen was ongeveer 9.000 m2 afhankelijk van de streek in de Nederland. Meestal was het een stuk grond dat in een morgen met de zeis gemaaid kon worden. Voorste en Achterstekamp, evenals Dwarskamp verwijzen naar de ligging.
Op het zogenaamde vierde eiland wordt het achtervoegsel ‘land’ gebruikt. Dat zijn de namen Boterland, Schoenmakersland, Broekland, Bosland. De oorspronkelijke namen zijn de Boterkamp, Het Bosch of ‘t Bosch, De Schoenmaker of Sjoemaker en Het Broek. Een verklaring voor deze namen is niet met zekerheid te geven, maar ze zijn in ieder geval een verwijzing naar het verleden. De schoenmaker verwijst naar het beroep van de eigenaar. ’t Bosch naar een van de laatste weilanden waar nog bomen stonden. In oude tijden was het hele gebied boomrijk. Het broek verwijst naar laaggelegen land. Voor het Boterland is niet direct een verklaring te geven. Gissingen zijn mogelijk, Het kan bijvoorbeeld zijn dat het verwijst naar een goede kwaliteit grasland. Maar dat is een aanname en niet op feiten gebaseerd. In ieder geval kwam de naam in dit gebied voor.
De nieuwe straatnamen, waarover ook het Centrum is geraadpleegd, leggen weer een stuk historie vast. Zo gaat achter een eenvoudige straatnaam, soms een hele geschiedenis schuil.
Alle rechten voorbehouden | CENTRUM VOOR ERFGOED EN CULTUUR