Blogopmaak

De eerste steen van Eemlandia

Onlangs werd in de Bunschoter een foto geplaatst die was gemaakt bij het inmetselen van de gedenksteen in Eemlandia. Dat leverde de vraag op hoe het kon dat de gedenksteen op de foto links in de gevel was geplaatst terwijl die tegenwoordig links naar de deur zit. Een goeie vraag die simpel is te beantwoorden, maar waar toch een heel verhaal achter zit.

Op de betreffende foto poseert de voorzitter van het bestuur van Eemlandia, Zeger van Twillert, trots bij de zojuist door hem geplaatste gedenksteen. Dat was op 30 juli 1918. Kijkend naar de foto, valt het op dat de indeling van de gevel ook heel anders is dan de huidige situatie. Namelijk enkele smalle hoge kozijnen aan weerszijden van de ingang waar nu breed kozijnen aanwezig zijn. Deze situatie is, voor zover bekend, alleen te zien op deze foto en op het briefhoofd dat Eemlandia altijd heeft gevoerd. Op alle andere foto’s is de gedenksteen direct naast de deur te zien en is ook de gevelindeling zoals die nu nog altijd is.

De verklaring daarvoor is eenvoudig. In 1928 brandde de fabriek af en behalve de schoorsteen en de paardenstal, was er van het gebouw niet veel meer over. Het geheel moest worden herbouwd en dat is grotendeels in dezelfde stijl gebeurd. Alleen maakte men van de gelegenheid gebruik om de fabriek groter terug te bouwen. Dat wil zeggen dat de fabriek aan de voorkant vier meter in de richting van de Veenestraat werd uitgebreid. Het plan voor de herbouw werd niet door de oorspronkelijke architect S.F. Hoekstra gemaakt, maar door de plaatselijke architect Hendrik Dekkers. Die gaf de fabriek aan de voorkant een heel ander gezicht. Hij plaatste ook de gedenksteen direct naast de hoofdingang. Naar het waarom kan alleen maar worden geraden. Maar dat is de reden dat de gedenksteen nu op een andere plaats. Overigens ook bijzonder dat van de fabriek zoals die tot 1928 bestond, nooit een foto is gemaakt. Althans dat er (nog ?) nooit een foto van bekend is geworden.


De gedenksteen

De fraai vormgegeven gedenksteen vermeld de namen van de bestuursleden, de directeur, de architect en de aannemer. Letterlijk is de tekst:

‘De eerste steen gelegd den 30 Juli 1918 door den voorzitter 

Z. van TWILLERT Kz voorz. 

P. POORT secr.

J. van de GEEST penningm.

H. van TWILLERT Az

Z. van TWILLERT Az

W. POORT

J. ter BEEK Pz

W. BEEKHUIS Az

M. NAGEL Hz

TJ. HOOGKAMP Dir

S.F. HOEKSTRA Architect

Gebouwd door Firma H. DEKKERS.

Arie ter Beek • 8 september 2021

Overige artikelen

door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 maart 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 9 januari 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 9 januari 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
Meer berichten
Share by: