In onze openbare omgeving zijn er details waar je vele tientallen keren langs kunt komen, zonder dat het opvalt. Is het te gewoon dat we het niet zien? Dat kan een oorzaak zijn. Veelal is het een kwestie van kijken. Niet alleen op ooghoogte, maar ook wat verder omhoog. Een mooi voorbeeld is tegenwoordig te zien aan de Dorpsstraat. Bij het rijksmonument Dorpsstraat 36 zijn sinds dit voorjaar op de hoeken van het pand twee leeuwtjes geplaatst.
De leeuwtjes zijn niet zomaar een versiering. Het is een verwijzing naar het verleden van het pand. Lange tijd stonden er namelijk twee leeuwen op de hoeken. Het duidelijkste bewijs daarvan is een tekening van Jan Hoynck van Papendrecht uit 1888. Het is tegelijk ook de enige afbeelding die van de leeuwen bekend is. De leeuw uit 1888 lijkt een fors exemplaar dat een wapenschild in zijn klauwen houdt. Mogelijk heeft de tekenaar de leeuw wat groter gemaakt om het wapenschild duidelijker uit te beelden, maar zekerheid daarover bestaat niet. Dat is jammer, maar het is niet anders.
Bekend is wel dat de leeuwen rond de Tweede Wereldoorlog aan een of andere handelaar zijn verkocht. Blijkbaar hechtte de toenmalige eigenaar niet zo aan de aanwezigheid van de leeuwen en was een zakcentje welkom. Mogelijk zijn de leeuwen ergens in Groningen terecht gekomen, maar ook dat is onduidelijk.
De leeuwen die nu zijn geplaatst, zijn in vergelijking met de leeuw op de tekening bescheiden van omvang, maar ze houden ook een wapenschild vast. Bij gebrek aan duidelijkheid over de originele exemplaren is het in ieder geval een mooie verwijzing naar het verleden.
Het pand aan de Dorpsstraat 36 is na de Nederlandse Hervormde Kerk het oudste nog bestaande pand in Bunschoten. Het is rond 1610 gebouwd en daarmee waarschijnlijk een van de eerste huizen die van baksteen werden gebouwd. In de loop van de tijd is het een aantal keren gerestaureerd. Bij de restauratie in de jaren 1954/1955 kreeg het haar huidige aanzien.
Het initiatief van de eigenaar om de leeuwen te plaatsen als herinnering aan het verleden, verdient zeker waardering. Aan zijn vraag om hieraan aandacht te schenken is bij deze voldaan.
Alle rechten voorbehouden | CENTRUM VOOR ERFGOED EN CULTUUR