Blogopmaak

Herinneringsplaatsen op Memento Mori

Klaas van den Berg

Klaas van den Berg Johanneszn werd op 24 september 1922 geboren in Genemuiden. Hij overleed in het Duitse Frankfurt am Main op woensdag 24 februari 1943.


Het gezin Van den Berg was kort voor de oorlog naar Spakenburg verhuisd omdat er in Genemuiden onvoldoende gelegenheid was om na de inpoldering van de Noordoostpolder te blijven vissen. Ze gingen wonen in een huis aan de Zuidwenk. Klaas werkte als draaier op de Knopenfabriek. Hij kwam in Frankfurt terecht vanwege de zogeheten Arbeitseinsatz. Dat was de gedwongen tewerkstelling in de Duitse industrie of op het platteland. Dat was nodig omdat veel Duitsers als militair waren opgeroepen. Naar schatting ruim een half miljoen Nederlanders zijn in Duitsland werkzaam geweest, sommigen vrijwillig maar de meesten tegen hun wil. 



In de overlijdensakte, die is opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand aldaar, is niet aangegeven waaraan de 22-jarige, ongehuwde Klaas is overleden. Uit andere bronnen blijkt het een langdurige ernstige kwaal te zijn geweest. Deze eindigde met een longontsteking in combinatie met een falende bloedsomloop. Andere bronnen spreken over het feit dat hij aan heimwee is gestorven. Tijdens zijn ziekte is hij door zijn moeder bezocht. Hij is door een Duitse dominee begraven. Andere Spakenburgers, die ook in Duitsland verbleven, hebben zijn teraardebestelling bijgewoond. Op 9 mei 1951 werd hij eervol herbegraven in Bunschoten. Op zijn grafsteen staat de Bijbeltekst uit Mattheus 10:28: ‘En vreest u niet voor degenen, die het lichaam doden, en de ziel niet kunnen doden; maar vreest veel meer Hem, Die beide ziel en lichaam kan verderven in de hel’.

Arie ter Beek • 17 februari 2022

Overige artikelen

door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 maart 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 9 januari 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 9 januari 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
Meer berichten
Share by: