Blogopmaak

Herinneringsplaatsen op Memento Mori

Hendrik Elle Lina

Hendrik Elle Lina werd op 28 mei 1894 geboren in Leiden. Bij het uitbreken van de oorlog woonde hij in Voorst. Op het grondgebied van Bunschoten kwam hij op 15 mei 1940 om het leven. Hij was inspecteur van de verzekeringsmaatschappij Vesta uit Arnhem. De officiële rapporten melden dat hij met zijn auto is verongelukt doordat hij op een landmijn is gereden. Hij werd twee dagen later gevonden door iemand uit Ermelo. Niet zo vreemd want de bevolking van Bunschoten was in die tijd geëvacueerd waardoor het gebied was verlaten.


Bij de capitulatie van Nederland is hij vanuit zijn woonplaats op weg gegaan om zijn zoon op te halen uit Den Haag. Daarbij moest hij de Grebbelinie passeren, maar veel wegen waren afgesloten. Hij probeerde het daarom ook om bij Bunschoten naar het westen te komen. Daar heeft hij nogal moeite voor moeten doen. Het gebied stond onder water en alleen de Nijkerkerweg lag nog droog. Maar de brug over de Laak was opgeblazen en op enkele honderden meters vanaf de Veenestraat stond een versperring, waardoor Bunschoten niet zomaar bereikbaar was. Ter hoogte van de kruising Nijkerkerweg en Groeneweg/Zevenhuizerstraat, waren landmijnen neergelegd. Uiteraard was dat niet aangegeven. Lina is met zijn auto op een van die mijnen gereden en overleden. Van de auto was alleen nog de achterste helft over. Het duurde twee weken voordat zijn echtgenote daar bericht van kreeg. Hij nam het risico om het oorlogsgebied binnen te gaan en heeft dat met de dood moeten bekopen.


Hij is begraven op Memento Mori waar zijn grafsteen nog altijd aanwezig is. Op de grafsteen staat de tekst uit het boek Job 1:21: De Heere heeft gegeven, De Heere heeft genomen, De naam des Heere zij geloofd.

Arie ter Beek • 19 februari 2022

Overige artikelen

door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 maart 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 9 januari 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 9 januari 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
Meer berichten
Share by: