Een van de meest bijzondere panden aan de Dorpsstraat is de voormalige boerderij op nummer 36-38. Na de Nederlandse Hervormde Kerk is dit het oudste gebouw in de gemeente Bunschoten. Het is gebouwd in het jaar 1610. Vergelijking van oude en nieuwe foto’s, leert dat er bij de restauratie in 1955 sporen van vroegere ‘verbouwingen’ zijn uitgewist. Door de restauratie is het ingrijpend veranderd en heeft het een sierlijk uiterlijk gekregen. Het pand bestaat uit een woonhuis dat als een dwarshuis evenwijdig aan de straat ligt. Haaks erop staat het oorspronkelijke stalgedeelte dat inmiddels bij de woning is getrokken, Achter de stal stond vroeger een vijf-roedige hooiberg met daarbij een houten loods. De voorgevel bestaat uit een bouwlaag met een zadeldak dat aan beide zijden met een zogenaamde trapgevel is afgesloten.
Op de voorgevel zijn verschillende sierankers geplaatst. boven de ingang, die bestaat uit een deur met een bovenlicht, is een hardstenen boog met een schelpvulling aangebracht. Een bijzondere versiering die in de gemeente Bunschoten.
De oorspronkelijke stal dateert uit de 19e eeuw en is in 1926 verbouwd. De noordgevek laat felrode bakstenen zien, die volgens overlevering afkomstig zijn uit een gezonken schip. De bakstenen waren bedoeld voor de bouw van een kazerne in Amersfoort. Een aantal bakstenen met een kraalprofiel zijn gebruikt als omlijsting voor de halfronde stalramen. Jarenlang is het pand in gebruik geweest als boerderij. Later als vestigingsplaats voor een detailhandelaar in melk- en zuivelproducten. Tegenwoordig is het in gebruik als woning.
Alle rechten voorbehouden | CENTRUM VOOR ERFGOED EN CULTUUR