Blogopmaak

Grenspaal

Oorspronkelijke grenspaal

Bij het opstellen van het kadaster tussen 1822 en 1832 stonden er aan de zuidgrens van de gemeente Bunschoten vier betonnen grenspalen. Die stonden van oost naar west op bepaalde punten. Een op de dijk langs de Laak bij de grens met de gemeenten Nijkerk en Duist (later Hoogland). Een volgende op een van de vele hoeken die de Bisschopsweg vroeger maakte en die nu midden in een weiland zou staan. Een punt waar de grenzen van Bunschoten, Baarn en Duist bijeen kwamen. De laatste twee tenslotte op de grens met Baarn op de Veldendijk en bij de Eem. In de loop van de tijd zijn alle vier palen verdwenen.

 

Het Centrum voor Erfgoed & Cultuur heeft het initiatief genomen om dit historisch erfgoed terug te plaatsen. Dit in samenwerking en met financiële steun van het Waterschap Veluwe en Vallei en Stuimer Metalworks. Er zijn twee palen gemaakt waarvan er een op de dijk met de grens met Baarn is geplaatst en een in de Watersteeg bij Museum Spakenburg. In die steeg staan ook een zogenaamde ‘Mussertpaal’ die aangaf welke wegen van de provincie waren en een  grenspaal van de Grebbelinie.

 

De grenspalen die nu zijn gereconstrueerd, zijn vergelijkbaar met de palen die er in 1822 stonden. Het is een vierkante paal met afgeronde hoeken. Aan de bovenkant van de paal is een ijzeren vierkant aangebracht. De voorkant van de paal wordt gesierd door het wapen van het Hoogheemraadschap van de Bunschoter Veen en Veldendijk. Later is dit wapen gevoerd door het Waterschap Beoosten de Eem en Waterschap De Eem. Door de vele samenvoegingen van waterschappen is dit wapen nu in onbruik geraakt. Overigens is het wel vreemd dat op de palen die de grenzen van de gemeente aanduiden, het wapen van het waterschap staat. Daarvoor is geen verklaring te geven. 

Arie ter Beek • 21 december 2021

Overige artikelen

door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 maart 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 9 januari 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 9 januari 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
Meer berichten
Share by: