Het kunstwerk bestaat uit een boer en een boerin. Beiden zijn gekleed in de Bunschoter klederdracht. De man komt terug van zijn werk op het land terwijl de vrouw net klaar is met het melken van de koeien. Op dat moment ontmoeten ze elkaar en hebben ze even contact over de gang van zaken. De boer draagt een schop op zijn schouder en de vrouw een emmer en een melkkrukje. Het verbeeldt de verbondenheid van Bunschoten met het vroegere boerenleven.
Het beeld van het Boerenechtpaar was oorspronkelijk geplaatst op de kop van de Spakenburger gracht; direct aan de noordzijde van de stad Bunschoten. Na de aanleg van de rotonde op deze locatie, is het beeld verplaatst naar het Kolkplein.
De hoogte van het beeld is 1.80 meter en het is geplaatst op een betonnen sokkel. Het is gemaakt door kunstenaar Frank Letterie uit Vorden. Het verbeeldt de verbondenheid van Bunschoten met het vroegere boerenleven. Het is in 2002 geplaatst.
Eerst stond het beeld prominent op de kop van de Spakenburger Gracht. Na de aanleg van de rotonde op de kruising Bikkersweg/Molenstraat, is het beeld op een minder opvallende locatie op het Kolkplein geplaatst.
Alle rechten voorbehouden | CENTRUM VOOR ERFGOED EN CULTUUR